skip to Main Content

Talentenarchipel

Talentenarchipel is een lesmethode die kinderen uitdaagt om aan te geven wat ze graag doen. Zo kunnen ze zelf aan de hand van methodefiches ontdekken over welke talenten ze beschikken.

Op zoek naar je talenten

Via de gratis fiches kunnen kinderen aan de hand van de verschillende eilanden langs de ene kant makkelijk duidelijk maken wat ze graag doen en langs de andere kant zelf ontdekken waar ze goed in zijn. Zo zijn er het taal-, denk-, muziek-, samen-, wereld-, beeld-, fijn-, beweeg-, en ondernemerseiland. Via de talentenarchipel beginnen kinderen te beseffen dat ze meer talenten bezitten dan ze eerst zelf dachten.

Motivatie en zelfbeeld

Dé sleutelbegrippen in het ontwikkelen van talent en dus centraal in de werking met talentenarchipels. Drie principes staan aan de basis van talent-denken in het onderwijs:

  1. Positieve en waarderende bril: focus verleggen van tekorten ten voordele van het zoeken naar krachten in kinderen: kijk naar wat lukt en laat je verrassen.
  2. Empowerment en ownership van het kind: omgeving is gericht op het versterken van het kind in actie en intentie.
  3. Talent is complex, meerlagig en breed betekenisvol: met een ruim en uitdagend aanbod wordt niet op één talent ingezet, maar op meerdere dimensies in een onderlinge samenhang.